Sit Alanı Nedir?

Ülkemizde korunması elzem olan birçok doğal değerler vardır. Bu değerleri korumak ve sahip çıkmak gerekir. Bu korunması gerekli olan alanlar ise “sit alanı” olarak tanımlanır.

Sit Alanı Ne Demek?

Söz edilen bu doğal değerlerin bizden sonraki kuşaklara da iletilebilmesi için korunması oldukça önemlidir. Burada bahsedilen ve korunması gerekli olan alanlara “sit alanı” denir. Sit alanlarının türleri vardır. Bu türleri; “doğal sit alanları” , “arkeolojik sit alanları”, “kentsel sit alanları” ve “tarihi sit alanları” şeklinde açıklayabiliriz.  

Tarih öncesine veya tarihi devirlere ait, özellikleri nedeniyle nadir olan ve korunmaya değer görülen alanlara doğal sit alanı denir. Doğal sit alanları da kendi içinde 1.derece doğal sit alanı, 2.derece doğal sit alanı veya 3. derece doğal sit alanı olarak üçe ayrılır. 1.Derece sit alanı öncelikle bilimsellik bakımından değeri olan alanlardır. 2.derece sit alanında ise kamu yararına olan doğal alanların bulunduğunu görüyoruz. Bu alanlar kullanma açık olan alanlardır. Örnek vermek gerekirse Kuşadası Milli parkı 2. derece sit alanıdır. 3.derece sit alanları ise doğal yapıların korunmasını amaçlasa da bölgenin potansiyeline göre konut kullanımına açılabilecek alanlar olarak tanımlanabilir.

Ayrıca; arkeolojik sit alanları da 3 çeşitte karşımıza çıkar. 1.sınıfta korunması bilimsel açıdan oldukça önemli alanlar yer alır. 2.derece arkeolojik sit alanları koruma kurulu tarafından belirlenen alanlardır. 3.derece arkeolojik sit alanları da yeni düzenlemeler yapılabilecek sit alanlarıdır.

Kentsel sit alanları, tarih öncesinden bugüne kadar korunarak gelmiş ve genellikle farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan alanlardır. Bu alanlar yaşanmış olan çağların mimari, sosyal ve ekonomik özelliklerini de yansıtır. Kentlerden olan kalıntılar sit alan olarak tanımlanır. Ülkemizde çok fazla kentsel sit alanı bulunmaktadır.

Son olarak “tarihi sit alanları” ise milli tarih ve askeri değerler açısından önemli olan sit alanları olarak tanımlıdır. Sit alanları hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç duyarsanız, acentemiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Benzer yazılar

İskân Nedir? İskân Başvuru ve Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?

İskân ruhsatı Türkiye’de inşa edilen her binanın alması gereken bir belgedir. Fakat Türkiye’de gerek onaylı projelerin düzgün bir şekilde tamamlanmaması… Read More

KAKS Nedir? KAKS Hesabı Nasıl Yapılır?

İnşaat ve gayrimenkul sektörü içerisinde hâkim olunması gereken çok sayıda kavram var. KAKS da bu kavramlardan biri. Herhangi bir arsa… Read More

Meskun Mahal Ne Demek?

Meskun mahal, yerleşik alan demektir. İmar planları ile belirlenmiş olan ve iskân edilmiş alanların tümüne meskun alan adı verilir. Eğer… Read More

Search
Genişlik
Fiyat

Compare listings

Compare