Bağımsız Bölüm Nedir?

“Bağımsız bölüm” inşaatı tamamlanmış olan binalarda kullanılabilir her bir bölümdür. Binadaki daireler, katlar, bürolar, mağazalar, dükkanlar bağımsız bölümleri oluşturur. Kısaca tek başına kullanılabilirliği olan her bölüme “bağımsız bölüm” denir.

Bu bölümler aynı parsel içerisinde yer alabilir. Bina şeklinde olabildiği gibi aynı parselde villa biçiminde de olabilir. Bu bölümlerin zeminde pay sahibi olması gerekir. Aksi halde o alan ortak alan sayılır.

Bağımsız Bölümler Nasıl Belirlenir?

Bağımsız bölüm tanımı kat mülkiyeti kanunu uyarınca yapılır. Kullanımı mümkün her bir alana bağımsız bölüm diyebiliriz. Bağımsız bölümler, alım satım işlemleri sırasında ayrı birer tapu olarak bulunur. Bağımsız bölümlerin her biri ayrı bir kişiye ait olabileceği gibi, bir kişinin birden fazla bağımsız bölümü olabilir. Bir bağımsız bölümün de birden fazla sahibi olabilir. Tüm alım satım işlemleri tapu dairesi üzerinden yapılmaktadır. Kat mülkiyeti kanununa göre kat maliklerinden biri, diğer kat sakinlerinin izni olmadan ortak yerlerin onarımını yapmaya yetkili değildir. Ana yapıya bir zarar vermemesi halinde herkes kendi bağımsız alanında tadilat yapabilir.

Birden fazla bağımsız bölüme sahip olan kişiler zamanla bu bağımsız bölümlerini birleştirmelerini isteyebilirler. Kat mülkiyeti kanununa göre birden fazla bağımsız bölümü olanlar, binanın genel yapısına ve ortak alanlara zarar vermemek şartıyla duvar yıkma, birleştirme gibi işlemler yapabilir.

Son olarak bir bağımsız bölümün eğer birden fazla sahibi var ise, bu sahiplerden biri onarım yapmak için diğer sahiplerden izin alması zorunludur.

Benzer yazılar

İskân Nedir? İskân Başvuru ve Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?

İskân ruhsatı Türkiye’de inşa edilen her binanın alması gereken bir belgedir. Fakat Türkiye’de gerek onaylı projelerin düzgün bir şekilde tamamlanmaması… Read More

KAKS Nedir? KAKS Hesabı Nasıl Yapılır?

İnşaat ve gayrimenkul sektörü içerisinde hâkim olunması gereken çok sayıda kavram var. KAKS da bu kavramlardan biri. Herhangi bir arsa… Read More

Meskun Mahal Ne Demek?

Meskun mahal, yerleşik alan demektir. İmar planları ile belirlenmiş olan ve iskân edilmiş alanların tümüne meskun alan adı verilir. Eğer… Read More

Search
Genişlik
Fiyat

Compare listings

Compare