Meskun Mahal Ne Demek?
- Aralık 30, 2021
- Nedir
Meskun mahal, yerleşik alan demektir. İmar planları ile belirlenmiş olan ve iskân edilmiş alanların tümüne meskun alan adı verilir. Eğer…
Read MoreBir malın mülkiyeti ve sahip olduğu bütün haklarıyla beraber alacaklı kişiden başka birine devredilmesine temlik denir. Mülkün tam anlamıyla başka birine devredilmesidir. Temlik bir borç olması durumunda yapılıyor. Temlik en fazla borç olan durumlarda uygulanır. Temlik işlemi Türk Borçlar Kanunu 183-194. maddeler arasında anlatılmıştır. Temlik işleminin hukuka uygun bir biçimde yapılması gerekmektedir. Aksi durumda yapılan işlem hiçbir şekilde resmiyet kazanmaz.
Türk Borçlar Kanunundaki temlik işlemi 3 ayrı bölümden oluşur. Bunların hepsi 183-194 maddelerinde açık şekilde belirtilmiştir.
Alacağı devreden ve devralan arasında sözleşme olma durumu en kolay olanıdır. Bu durumda mahkemeye intikal olmadan tüm işlemler hızlı şekilde hallolur. İkinci türde mahkeme ile olacak ise taraflar arasında bir anlaşmazlık olduğu düşünülmektedir. Kazâî temlik durumunda ise devir direk olarak gerçekleştirilir. Devir işlemi anlık olarak mirasçılara yapılır. Üçüncü şekildeki mal sahibinin vefat etmesi durumunda da mal direkt olarak hak sahiplerine geçer. Herhangi bir hukuki işlem yapmaya da gerek kalmaz.
Temlik olması durumunda bir kişinin mal varlığında azalma, diğer kişinin mal varlığında artış gözlemlenebilir. Mülkiyetin el değiştirdiği bu duruma ise “tasarruf temliki” denir. Bu devir işlemi de herhangi bir borç karşılığı olur. Başta da belirtildiği üzere sözleşme olması halinde işlemler hızlı şekilde tamamlanmaktadır.
Bu yazıda “temlik ne demek?” sorusunu yanıtlamaya çalıştık. Temlik ya da temlik sözleşmesiyle ilgili herhangi bir sorunuz olursa, altta bulunan form alanına mesaj bırakabilirsiniz.