Türkiye’de yabancıya konut satışı

Yabancı bir gerçek kişi, “mütekabiliyet” ilkesinin olması ve yasal sınırlamalara uyulması koşuluyla, Türkiye’de kendi tercihine bağlı olarak işyeri veya yaşam alanı olarak kullanılabilecek bir mülk satın alabilir. Bu yetki 2644 sayılı Tapu Kanunu’nun 35. maddesinde yazılıdır.

Bu kanunun yabancıya Türkiye’de mülk satın alırken getirdiği ilk koşul “mütekabiliyet”tir. Mütekabiliyet belirlenirken hem hukuki hem de fiili durum dikkate alınır. Böylece, Türkiye’de gayrimenkul satın alırken, yabancının vatandaşı olduğu ülkede gayrimenkul satın alırken, yabancıya Türk vatandaşının sahip olduğu haklar tanınmaktadır.

Ayrıca yabancının, Türkiye’nin herhangi bir yerinde en fazla 2,5 hektarlık bir arsa satın alabilmesi kısıtlaması vardır. Ayrıca il ve ilçelerde bu kişi imar planlarından kalan toplam alanın yüzde 10’undan fazlasını satın alamaz.

Bir mülk satın almak için, mülkün bulunduğu ilçeden sorumlu olan tapu dairesine kayıt yaptırmanız gerekir. Tapu kütüğünde işlem başlatmak istiyorsanız; şahsen veya yetkili bir temsilci olması gerekiyor. Ayrıca işlem için gerekli olan belgelerin ibraz edilmesi şarttır. Başvuru sahibi işlemi bizzat yapmak istiyor ancak Türkçe bilmiyorsa yeminli tercüman yanında olmalıdır.

Gerekli Belgeler

Türk ve yabancı uyruklular için taşınmaz satın almak için gerekli evraklar aynıdır:

İlgili mülkün tapu kaydı örneği, bu mevcut değilse, şantiye numarası veya mal sahibinin yazılı/sözlü beyanı ile ilgili bilgilere ihtiyacınız vardır.

Yabancı uyruklu nüfus cüzdanı veya pasaportu ve iki adet vesikalık fotoğraf (4,5 x 6 cm)

İşlem yetkili temsilci tarafından yapılacak ise temsil için vekaletname, temsilcinin kimlik belgesi ve vesikalık fotoğraf (4,5 x 6 cm) gereklidir.

Yurtdışında düzenlenen vekâletname için Türk konsolosluğundan imza tasdiki gerekmektedir. Gayrimenkul alırken tapu harcı ve işletme sermayesi banka tarafından tahsil edilir.

Yabancıların döviz olarak satın aldıkları arsa/gayrimenkullerden elde ettikleri gelir ve satış hasılatı bankalar veya özel finans kuruluşları nezdinde transfer edilebilir.

Türkiye’de ev almak eskiden karmaşık ve zaman alıcıydı. Ancak son yıllarda hükümet, denizaşırı emlak alıcıları için gereksinimleri azalttı ve sistem diğer birçok ülkeden biraz farklı olsa da işlemler çok daha kolay. Halihazırda inşa edilmiş bir mülk satın alıyorsanız, tüm süreç 4-8 hafta gibi kısa bir sürede tamamlanabilir. “Plan dışı” bir mülkle, elbette daha uzun sürebilir.

Ek olarak, süreç birçok ülkeye göre biraz daha az standartlaştırılmıştır. Örneğin, peşinat miktarı büyük ölçüde değişebilir. Bazı satıcılar %10-30 oranında ücret alırken, diğerleri yaklaşık 1000$ gibi neredeyse sembolik bir miktarla yetinecektir.

Taahhüt etmeden önce bunları kontrol etmelisiniz

Doğru belgelere ihtiyacınız var. Pasaportunuzu göstermeniz gerekecek ve satın alımınız oturma iznine bağlıysa, oturma izniniz olması gerekli.

Özellikle bir müteahhitten değil de bir emlakçıdan alıyorsanız, zaman alabilecek başka bir şey de belge çevirisidir. Öte yandan, müteahhitler genellikle hazır çevirilere sahiptir (ancak bunların doğruluğunu kontrol etmek gerekir).

Sizin (veya avukatınızın) yapması gereken en önemli kontrol tapuya bakmaktır. Tapuda adı geçen kişinin aslında mülkü satan kişi olduğundan emin olun. Bir fotokopi aldıysanız, bunun uygun şekilde onaylanıp onaylanmadığını da kontrol etmelisiniz. Tapu ayrıca harita üzerinde mülkün tam koordinatlarını verir. Bu, arsanızın yarısının kesilip kesilmediğini veya bir sınır sorunu olup olmadığını kontrol etmek için kullanılmalıdır.

Benzer yazılar

Ev Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Günümüzde problem haline gelen ev kiralama süreci ve taşınmak iyi bir rehber ile çözümlenebilir. Kiralama süreci ve daha sonrası için… Read More

Evinizin satışını hızlandırmak sizin elinizde! İşte gayrimenkulünüzün satışına hız katacak 5 altın kural!

Sahip olduğunuz evi sizin satmanız kadar doğal bir şey olabilir mi? Elbette olmaz. Emlakçılar tarafından aranan mülk sahiplerinin büyük bölümü,… Read More

Şimdi katarlı alıcı bekleyenler düşünsün!

Türkiye’de 250.000$ ödeyip gayrimenkul satın alan her katarlı vatandaşlık kazanıyor. Üstelik yalnızca katarlı değil, tüm yabancılar… Read More

Search
Genişlik
Fiyat

Compare listings

Compare